Etusivu

Liisa

Autot
Juhlat
Kotiteatteri
Kuvaaminen
Sukeltaminen
Matkailu
Musiikki
Ohjelmat
Roolipelit
Ruuanvalmistus
Tietokoneet
Arkistot
Sekalainen
Sivuhakemisto

7. sukelluspäivä, Similan-safari

Päästään erinomaisesti kiinni Richelieu-riutan ainoalle itse riutalla olevalle ankkurointiköydelle joten veteenmeno ja nousu voidaan tehdä poijuköyttä pitkin suoraan ylös laivan perään. Kyseessä on sirppimäinen riutta itä-länsi-suunnassa. Poijuköysi on kiinni sirpin itäpäässä. Riutan sisäpuolella on hiekkakenttä noin 20-25 metrin syvyydessä.

Richelieu Rock #1

Richelieu Rock diveplan

Sukellussunnitelma: Laskeudutaan poijuköyttä pitkin pohjalle, uidaan vastapäivään hieman ja sitten yli hiekkakentän länsipäähän jossa pitäisi olla merihevonen tietyssä kohdassa, noin 25 metrin syvyydessä riutan ulkoreunalla. Sitten uidaan, edelleen ulkoreunaa pitkin, takaisin itään hieman nousten kiertäen koko riutan ulkoreunaa kunnes tullaan takaisin lähtöpisteeseen. Ohitetaan poijuköysi ja kierretään itä-pää ja tullaan takaisin pohjoiseen kanjonin kautta.

Richelieu RockLaskeutuminen tapahtuu helposti köyttä seuraten, lähes heti kun pääsemme sisäreunan hiekkakentän reunalle niin huomaan kaksi seepiaa (cuttlefish) joita kuvaan. Muu ryhmä kuitenkin ui huomaamatta länteenpäin joten en saa heidän huomiota kiinnitettyä ajoissa. Sukellus seuraa melko tarkasti suunnitelmaa. Eräässä vaiheessa uidaan keskellä riuttaa olevien kivien lomitse, jossa näen merivuokkoja joiden keskellä on kuollut kala, olisiko joutunut vahingossa vuokkojen lamauttamaksi.

Uidaan eteenpäin länsikärjelle ja pudottaudutaan alas kohtaan jossa pitäisi Darrenin mukaan olla merihevonen. Darren onkin paikalla osoittamassa kohtaa mutta en saa merihevosesta kunnon kuvaa koska kala on niin syvällä seinämän peittämässä korallissa, mutta näen sen jokatapauksessa itse.

Yritän olla konservatiivinen ilmankäytössä ja uin taas hieman ryhmää ylempänä. Katselen ulospäin ja ja näen mm. useita klarinettikalan (puolikuun muotoinen pyrstö josta keskeltä lähtee vielä pitkä neulamainen uloke). Yhdessä vaiheessa uidaan pienemmän kanjonin läpi vastavirtaan ja huomaan että ponnistaessani alkaa päätä särkemään.

Kun olemme tulleet takaisin kanjonille niin näemme Darrenin kurkkivan kanjonin eteläpään lännenpuoleisen kiven syventymään. Mikkokin kurkkii taskulampulla ja viittoo kohti. Itse en valitettavasti erota mitään, mutta saan kuulla jälkeenpäin että siellä oli 3 jotainjotain glassfish:iä piilossa.

Kierrämmen vielä kertaalleen riutan itäpään lyhyesti ja nousen jo hieman ennenaikaisesti (mittarissa edelleen sen 60 bar) turvapysähdys-syvyyteen. Jos vaikka saisi narrattua hain tulemaan esiin ;-) Temppu kuitenkin epäonnistuu. Itsellä on tietokoneen mukaan jo turvapysähdys tehty, mutta koska Klaus ui aikaisemmin minua syvemmällä niin päätän roikkua poijuköydessä vielä sen 3 minuuttia. Riikka, ja hieman myöhemmin Matti tulevat myös poijuköydelle. Darrenin ryhmä tulee niinikään paikalle, ja siinä killuessa huomaamme tonnikalatapaisen kalaparven itäpuolellamme josta yhdellä yksilöllä on pahasti (hainpurema?) kylki auki lähes 1/3-osan koko pituudesta. Darren toteaa jälkeenpäin että kala ei tule elämään enää pitkään.

Richelieu Rock #2

Sukellussunnitelma: Keskitytään nyt itäpäähän, laskeudutaan köyden kohdalta alas ja kierretään riutta vastapäivään alkaen ihan itäkärjestä, kuljetaan riutan pohjoista ulkoreunaa pitkin toiseen päähän ja tullaan sitten sisäreunaa pitkin takaisin.

Richelieu RockLaskeudutaan köyden alapuolelle ja käännytään itäänpäin etsien itäistä kärkeä. Se löytyy ja pidetään sitten riutanseinämä vasemmalla puolella. Alussa ei näy mitään merkittävää, Kierretään lähes koko riutta ja tullaan takaisinpäin sisäreunaa pitkin. Olen pitänyt suurimmaksi osaksi hieman matalampaa profiilia ja yllätyksekseni ollaan tasoissa Klaussin kanssa. Noin puolessavälissä takaisinpäin tullessa teen deepstopin kun Mikko näyttää taas skorpionikalaa, ja heti seuraavaksi lejonakalaa jotka ovat kiilautuneet korallisyvennykseen. Heti tämän jälkeen tulee toinen pari, tälläkertaa tummanruskeat ja vapaassa vedessä uiden. Kohdassa on myös korallisyvennys jossa Matti on näkevinään jotain isoa (meriahven?). Tullaan takaisin poijuköydelle ja ilma onkin sopivasti loppu joten noustaan Klausin kanssa turvapysähdykseen. Riikka ja Mikko tulevat heti perässä. HelO2 näyttää että pysähdystä olisi vain sen 2 minuuttia, mutta D9 haluaa kokonaiset 3 minuuttia ja siihen päälle vielä toiset 3 minuuttia.


Richelieu Rock #3

Sukellussunnitelma: Hypätään laivasta ja pudottaudutaan pohjaan. Uidaan riutan poikki northwest kulmaan ja kierretään läntinen pää hieman ylempänä jossa  on kohteita. Sitten palataan länsipäätyyn ja vapaasti samoillaan hiekkakenttä kunnes tullaan ylös.

Richelieu RockHypätään veteen ja lähdetään laskeutumaan samalla uiden northwest-suuntaan. vesi on melko sameata joten näkyvyys on maksimissaan 10 metriä, lännestä tulee heikko virta joka tuo lisää partikkelia. Pysytään vähän alle 20 metrin syvyydessä kun osutaan ensimmäiseen korallimuodostelmaan. Yritetään vielä ylittää riutan reuna ulkopuolelle, mutta vastavirta on melko voimakas ja lisäksi erittäin samea, näkyvyys 2 metrin luokkaa joten käännytään takaisin ja liikutaan northeast suuntaan.

Pienen uintipätkän jälkeen tullaan pienen korallinyppylän kohdalle jota ryhmä kiertää. Koska haluan taas säästää ilmaa niin siirryn hieman ylemmäs nyppylän päälle. Löydän täältä pienen valkopäisen mureenan josta otan parit kuvat. Hieman myöhemmin näytän Klaussille että minulla on 100 bar jäljellä, Klausilla on 120 bar.

Sitten otetaan suuntima taas länteen päin ja uidaan riuttaseinämän luo jota kierrellään taas tovi. Nähdään muunmuassa meriahvenia, yksi melko kookas, sekä pari pienempää. Ilma alkaa loppumaan joten näytän Klaussille että 50 bar jäljellä ja lähdetään nousemaan pintaa kohti jossa päästän taas nakin pintaan. Pinnalle tultuamme huomaamme että laiva onkin ihan vieressä ja uimme sen luo.

Lähdetään ajamaan kohti seuraavaa kohdetta southwest suuntaan. Maininki on jotain metrin luokkaa, mutta ei epämiellyttävä.

Koh Tachai Reef

Koh Tachai Reef diveplan

Sukellussunnitelma: Yksinkertainen sinne-ja-takaisin-tyyppinen 30 minuutin sukellus jossa laskeudutaan noin 15 metrin syvyyteen pohjois-eteläsuuntaisen rannan eteen saaren itäpuolella. Uidaan syvemmällä etelään ja palataan sitten takaisin hieman ylempää kunnes aika loppuu. Nouto tapahtuu kumiveneellä. Klaus ei sukella joten parinani on nyt Jarmo.

Koh Tachai ReefLaskeudutaan alas ja lähdetään uimaan noin 14 metrin syvyydessä etelän suuntaan. Vastaan tulee melko pian toisen laivan ryhmä jonka ohitamme. Edessä näkyy kohta toinen ryhmä joka näyttää ajavan takaa jotain hieman kookkaampaa pieneen korallinyppylään. Odotamme että ryhmä jatkaa ja käymme sitten katsomassa mitä he näkivät. Korallin onkalossa näkyy melko kookas taskurapu joka selkeästi ei pidä kaikesta hälinästä. Otan kuvan ja kierrän vielä nyppylän. Jarmolla on jotain epäselvyyksiä kun juuri lähteneen ryhmästä tuleekin nainen takaisin huitelemaan kiihtyneenä. Käännymme hieman rantaa päin ja jatkamme kunnes 20 minuutin kohdalla käännymme takaisinpäin. Aikaisempi ryhmä tulee taas vastaan ja ohitamme suuremmitta ongelmitta.

Nousu tapahtuu 32 minuutin kohdalla ja luoksemme tulee kumivene jonka miehistö haluaa meidän tulevanm veneeseen koska laiva on niin kaukana. Tästä kehkeytyykin mielenkiintoinen projekti kun aallokkoa on hieman ja pienessä veneessä on 2 miehistön lisäksi 5 sukeltajaa laitteineen. Pääsemme kuitenkin kommelluksitta laivalle.

Copyright (c) Paul-Erik Törrönen unless explicitly mentioned otherwise

Masseter koirakoulu

Vempain Publishing System