Etusivu

Liisa

Autot
Juhlat
Kotiteatteri
Kuvaaminen
Sukeltaminen
Matkailu
Musiikki
Ohjelmat
Roolipelit
Ruuanvalmistus
Tietokoneet
Arkistot
Sekalainen
Sivuhakemisto

4. Sukelluspäivä, Hin Daeng safari

Hin Muang

Sukellussuunnitelma: Laskeutua eteläistä poijuköyttä pitkin n. 30m syvyyteen, siitä pohjaa pitkin kohteelle joka on länsi-itäsuuntainen pitkunlainen seinämä ja uida se (jos mahdollista) päästä päähän. Virtaus pitäisi olla pohjoisesta etelään eli pysyttäisiin kohteen suojassa.

Hin MuangLaskeudutaan poijuköyttä pitkin Simo ensimmäisenä, mutta ollaankin väärällä puolella kohdetta jolloin poijuankkuri onkin 50m syvyydessä. Simo menee pohjaan saakka, itse jään 38m kohdalla odottamaan koska en halua mennä enää syvemmälle. Takana tuleva Matti taputtaa olkapäähän ja näyttää omaa tietokoneesta syvyyden, näytän omaani. Simo osoittaa ylöspäin ja näytän Matille että palataan ylöspäin 30m kohdalle.

Odotamme Simoa joka ottaa sitten suuntiman Darelilta (tuli yläpuolelle) kohti kohdetta. Joudumme hieman potkimaan sivuvirtaan kunnes tulemme itse kohteelle ja käännymme oikealle kunnes tulemme kohdetta halkaisevan laakson kohdalle. Uimme tästä läpi toiselle puolelle. Syvyys on kokoajan yli 20m. Toisella puolella käännymme jälleen oikealle ja seuraamme nyt rinnettä oikean käden puolelta hieman nousten.

Vasemmalla puolella näkyy pieni barrakuda-parvi joka kuitenkin ui liian kaukana. Näytän Simolle että jäljellä on n. 100 bar.

Jatkamme rinteen seuraamista kunnes tulemme toiselle laaksokohdalle jonka läpi menee niin kova virtaus että Simo päättää että käännytään takaisin, nousemme nyt n. 12-15m syvyydelle ja uimme takaisin samaa reittiä. Matkalla näkyy taas etana (sama laji kuin edellis-iltana toisella sukelluksella). Tässävaiheessa on 70 bar. Tulemme (kait) saman laakson kohdalle mistä alunperin uimme läpi ja Simo näyttää että noustaan turvapysähdykseen. Simo lähtee laaksosta poispäin jossa on toinen poiju (se alkuperäinen johon meidän piti alkujaan tulla). Nousemme poijuköyden avulla 5-6m syvyyteen tekemään pysähdyksen. Riikka Ja Tom nousevat perässä köyttä pitkin. Laskeudun heidän alle n. 6m syvyyteen ettei kuplat estä näkyvyyttä ja otan kohteesta vielä laajakuvan.

Hin Daeng

Sukellussuunnitelma: Laskeudutaan eteläpuolelta pohjaan n. 25m, uidaan pohjoiseen kohti kohdetta ja kierretään. Kohde on pyöreänmuotoinen josta vain muutama huippu tulee vaivoin veden yläpuolelle. Klaus on sukellusparina.

Hin DaengLaskeudutaan pohjaan joka tällä kertaa on oletetussa syvyydessä, uidaan pohjoiseen ja lähdetään kiertämään myötäpäivään. Veden alla on useita huippuja jotka kaarretaan ulkoreunalta. Noin 5min kohdalta Riksu ja Simo näkevät jotain isompaa pystyrakenteista kalaa joilla ei ole varsinaista pyrstöä, itse näen samassa suunnassa jotain kampelanmuotoista lähellä pohjaa. Kierrettyämme vähän vaille puolet niin tullaan sellaiseen kohtaan jossa alkaa taas vastavirtaa, uidaan pieni matka eteenpäin mutta virta vahvistuu ja Simo viittoo että käännytään takaisin. Tässävaiheessa ollaan hieman noustu, syvyys on 17-18m. Kierretään nyt vastapäivää n 15m syvyydessä ja ilmoitan Klaussille että säiliössä on enää 100 bar. Pikkuhiljaa liu'utaan 12m syvyydelle ja painetta on enää n. 70 bar. Meidän oikealla puolella on nyt korkea torni jonka ulkokautta kierrettiin tultaessa ja viiton Klaussille että uidaan sinne pitäen syvyyden ja sitten kierretään vastapäivään nousten. Tornin huippu on n. 8m syvyydessä ja kun saavutetaan se niin mittarin mukaan minulla on enää 50 bar joten viiton Klaussille nousu ja turvapysähdys. Otan nakin esiin ja alan purkamaan köyden joka tietenkin tarttuu sitten kameraan. Vähän aikaa menee selvittelyyn, mutta kun kaikki on ok niin päästän hieman ilmaa pussiin. Nousen kuitenkin samalla itse huomaamatta niin paljon etten kerkeä tyhjentämään liivejä vaan räpylät käyvät pinnalla. Tyhjennän liivit ja palaan takaisin nakkiköyden päähän eli n. 6m jossa tietsikka vaatii 3min pysähdyksen.

Sukelluksen jälkeen pyydän ja saan nakin köyteen paksun väliprikan painoksi, pitäisi auttaa kun köyden purkaa veden alla.

Koh Haa Yai

Sukellussuunnitelma: Laskeudutaan 20m josta lähdetään kiertämään kohteen etelärantaa alkaen länsipäästä ja noustaan itäpäässä ylös. 2/3 kohdalla on kolme luolaa josta kaksi jälkimmäistä (lännestä itään) ovat yhteydessä toisiinsa. Keskimmäinen luola on ns 'katedraali' jonka katossa on ilmatasku.

Jätän kameran laivalle koska tarkoitus on katsoa kuinka paljon se syö ilmaa virtausvastuksen ja mahdollisen stressin muodossa (myös tasapainoitushengitys voi kuluttaa enemmän ilmaa). Laiva vie meitä melko keskelle kohdetta joten olemme jo lähes luolien kohdalla. Olen unohtanut taskulampun laivalle joten en seuraa perässä kun Simo, Riksu ja Klaus menevät sisemmäs (Riksulla ja Simolla on lamput). Odotan ulkopuolella tarkastellen ympäristöä. Jatkamme sitten heti seuraavana olevaa luolaparia jotka ovat käytännössä yhtä isoa luolastoa. Ensimmäinen syvennys on nimensä väärti, se muistuttaa katedraalia, ja sen huipulla on ilmatasku. Nousen n. 3m syvyyteen kun tietokone ehdottaa turvapysähdystä. En nouse ilmataskuun saakka vaan jatkamme sitten yhdysaukon kautta kolmanteen luola-aukkoon. Tultuamme ulos jatkamme itään, Simo ja Riksu hieman alempana, Klaus ja minä ylempänä kunnes meiltä loppuu ilma ja teemme Klaussin kanssa turvapysähdyksen taas nakilla. Tälläkertaa se onnistuu moitteetta. Meidän mukana nousee myös Hanne sekä Markku.

Noin karkeasti voi sanoa että kameran mukanakuljettaminen vie 1/4-osan enemmän ilmaa. Tällä sukelluksella SAC on n. 14.5 mikä mielestäni on melko hyvä luku, muissa sukelluksissa luku on lähemmäs 20 tai yli riippuen miten pahasti pieleen se menee. Esimerkiksi päivän ensimmäisellä sukelluksella, Hin Muang, kulutus on lähes 30.

Phi Phi Bida Nai

Sukellussuunnitelma: Iltasukellus samassa kohteessa, tälläkertaa lähdetään kiertämään saarta itäpuolelta etelän kautta, eli tullaan taas samalle jyrkänteelle. Virtauksen pitäisi olla itä-länsi-suunnassa, eli ainakin alkumatka pitäisi mennä melko vaivattomasti.

Phi Phi Bida NaiLaskeudutaan alas 12 metriin ja ajaudutaan virran kanssa länteenpäin seuraten pohjan muotoa. Melko alussa joudutaan jo 20 metrin syvyyteen mutta siitä tullaan sitten lähemmäs rantaa kunnes tehdään puolessavälissä melko jyrkkä käännös pohjoiseen ja läntistä seinämää. Tässävaiheessa Simo löytää pienen mureenan korallin muodostaman luonnollisen onkalon alta, otan mureenasta kuvan. Seinämää seurataan n. 12 metrin syvyydessä hieman nousten niin että ollaan taas Riksun ja Simon yläpuolella. Kun ilmaa on enää sen 70 baria niin näytän merkin Simolle että lähdemme nousemaan ylöspäin jonka Simo kuittaa. Seuraamme vielä tovin seinämää n. 8m syvyydellä kunnes mittari näyttää 50 bar ja annan turvapysähdysmerkin Klaussille.
Edellisestä viisastuneena niin annan ensin kameran Klaussille ennenkuin puran nakin ja täytän sen ilmalla. Uimme sitten turvapysähdyssyvyydellä hieman ulommas, ja seuraamme liittyy jälleen Hanne sekä Markku.

Sukelluksen jälkeen laiva matkaa takaisin Chalong satamaan jossa vietetään yö sekä seuraava päivä. Similan-safarin lähtö on vasta seuraavan päivän iltana joten tämä on hyvä hetki tarkistaa vielä kaikki varusteet ja puhdistaa sekä rasvata kamerakotelon tiivisteet. Laivalle jää meidän lisäksi myös Hanne sekä Markku. Istutaan iltaa toisella kannella ja käydään läpi hieman kahden viimeisen päivän sukellukset.

Copyright (c) Paul-Erik Törrönen unless explicitly mentioned otherwise

Masseter koirakoulu

Vempain Publishing System