Etusivu

Liisa

Autot
Juhlat
Kotiteatteri
Kuvaaminen
Sukeltaminen
Matkailu
Musiikki
Ohjelmat
Roolipelit
Ruuanvalmistus
Tietokoneet
Arkistot
Sekalainen
Sivuhakemisto

Lauantai 7.6 Hammerfest-Muonio

Kävin koirien kanssa aamulla lyhyesti läheisen tunturin laella. Tytöillä oli taas kova nälkä eivätkä meinanneet millään malttaa kävellä takaisin mökille nätisti. Poltsi oli sillä aikaa pakkaillut ja aamiaisen jälkeen lähdimme matkaan auringonpaisteessa.

Vähän ennen Altaa ylängöllä kulkenut tie putosi muutaman sata metriä alaspäin. Ero oli uskomaton: siinä missä ylempänä lehtipuissa ei ollut vielä lehden lehteä, viheriöivät tunturikoivut nyt jo reiluilla hiirenkorvilla. Ylängöllä leskenlehdet olivat ainoa merkki kevään tulosta, mutta alempana ruohokin jo viheriöi ja myöhemmin näimme jo rentukoita ja muitakin kukkia.

Ajoimme Altaan, jossa menimme kalliotaiteen maailmanperintökeskukseen. Se on ulkoilmamuseo, jossa kuljetaan merkittyä reittiä kalliomaalauksia ja muinaisia asumapaikkoja katsellen. Reitti on noin 3km pitkä. Lipun hintaan sisältyy useilla eri kielillä (myös suomeksi) saatava materiaali, josta voi kohteita katsoessaan lukea niiden taustoista. Lisäksi samalla lipulla pääsi myös sisätiloissa oleva pieniä näyttelyitä katsomaan. Mietin aluksi ottaa koirat mukaan kiertämään ulkoreittiä, mutta koska osuimme juuri samaan aikaan paikalle kuin bussilastillinen itävaltalaisia, totesin helpommaksi jättää tytöt nukkumaan autoon. Palatessamme noin 1,5 tunnin jälkeen autolle koirat nukkuivat vielä sikeästi.

Seuraavaksi ajoimme Altasta vielä vähän eteenpäin moottoritietä Kåfjordiin, jossa on toisesta maaailmansodasta kertova Tirpitz-museo. Museo on nimetty saksalaisten Altavuonossa pitämän sotalaivan mukaan. Museo oli kyllä auki, mutta sen pihalla oli kirpputori, joka mitä ilmeisemmin oli lähiseutujen suurin ja ainoa kesätapahtuma, niin täynnä joka paikka oli paikallisten autoja. Meille ei löytynyt mistään parkkipaikkaa, joten päätimme luovuttaa ja lähdimme jatkamaan matkaa kohti Suomea.

Pysähdyimme vielä noin 40km ennen Kautokeinoa katsomassa Pikefoss-koskea tai oikeastaan vesiputousta. Söimme sen partaalla eväät. Putous oli kaunis, mutta maisema ikävän roskainen ja huonosti hoidettu.

Rajanylitys Norjasta Suomeen oli yhtä koruton kuin päinvastoinkin. Muistutuksena ihanasta maastamme oli suomalaismies kusella pysähdyspaikalla aivan muutama metri rajalta, täysin avoimesti ilman pusikon pusikkoa. Ihana Suomi.

Ehdimme vähän ennen viittä Hettaan, jossa kävimme luontokeskuksessa kyselemässä sopivia ulkoilureittejä huomiseksi. Lämpötilaero oli aikamoinen: aamulla Hammerfestissä oli lähtiessämme +6 ja nyt Hetassa noin +18 astetta. Piipahdimme myös kaupassa, jonka jälkeen jatkoimme vielä Muonioon. Tarkoitus oli yöpyä hotellissa, koska kaipasin jo yötä lakanoiden välissä, mutta paikkakunnan suurin ja ainoa hotelli ilmoitti olevansa koko kesän kiinni. Löysimme onneksi yöpaikan ihan sen läheltä Loma-Oloksesta, joka vuokraa mökkejä ja vähän isompia rivitaloasuntoja. Otimme asunnon, sillä hintaeroa oli vain 10e/vrk (mökki 60e, asunto 70e). Mökissä ei olisi ollut saunaa ja se olisi ollut myös pienempi. Asunto osoittautui käypäiseksi, joskin vähän nuhruiseksi ja suursiivousta kaipaavaksi. Kaikki ovet olivat vinossa niin ettei niitä tahtonut saada kiinni ja saunan oven nuppi jäi käteen yrittäessäni laittaa ovea kunnolla kiinni. Saunottua tuli kuitenkin ja yöksi saunaan jäivät nyrkkipyykillä pestyt vaatteet kuivumaan.

 

Copyright (c) Paul-Erik Törrönen unless explicitly mentioned otherwise

Masseter koirakoulu

Vempain Publishing System