Etusivu

Liisa

Autot
Juhlat
Kotiteatteri
Kuvaaminen
Sukeltaminen
Matkailu
Musiikki
Ohjelmat
Roolipelit
Ruuanvalmistus
Tietokoneet
Arkistot
Sekalainen
Sivuhakemisto

Afrikka 2007 - Matkalaitteisto

Matkalle lähdettiin melko vaatimattomalla kalustolla, 1 yhdistelmäkamera, pari ylimääräistä akkua kameraan, akkulaturi em., telejatke, musiikkisoitin sekä tämän laturi. Ja luonnollisesti virtaliitinadapteri sekä tarvittavat USB-kaapelit.

Laitteisto

Kamerana mukana oli Konica Minolta A200 joka on melko hyvä 8Mpix peruskamera, tälle oli hankittu Raynoxin 2200Pro lisätele, jotta kauempanakin olevat eläimet saataisiin tallennettua muuta kuin murkun kokoisina. Lisätelen huonona puolena oli että sitä pystyi käyttämään ainoastaan kameran omalla maksimi-zoomilla, ja silloinkin jäi kuvan kulmat linssikuvan ulkopuolelle, tämän vuoksi osassa kuvissa on mustat kulmat.

Seepra telejatkeen läpi
Lähikuva seeprasta telejatkeella kuvattuna

Kamerassa oli 2GB CF-muisti, mutta tarkoitus oli ottaa ainoastaan RAW-muotoisia (eli kuvakennon alkuperäinen kuva) kuvia, jotka ko. kamerassa on .mrw-päätteisiä. Tämä tarkoitti että siirtämättä kuvia, niitä mahtuisi kortille vain n. 170 kappaletta. Tämän vuoksi otettiin mukaan myös Cowonin iAudio X5 kiintolevysoitin jossa on 20GB levytilaa ja joka osaa toimia myös USB hostina. Koska soittimen akku oli jo ehtoopuolella niin mukaan pakattiin myös varuiksi laitteen laturi joka tulikin tarpeeseen.

Kokemukset

Ensin täytyy todeta että jokaisessa hotellissa sekä lodgessa oli sähköä saatavilla lähes jatkuvasti (yhtä 5min taukoa Masai Maralla kun ei lasketa).


Kamera
Kamera toimi moitteettomasti koko matkan ajan, ja käytännössä tarvitsi käyttää vain yhtä akkua, kun sen sai joka ilta ladattua. Ainoa pikkumiinus oli tuo em. 7->15.4x hyppäys zoom-kertoimessa tuon telejatkeen johdosta. Sansibarissa tuli kuvattua yötaivasta, ja silloin pelastuksena oli matkakumppaneilta lainattu pöytä-tripodi. Täysikokoinen tripodi olisi tullut pariin kertaan tarpeeseen kun tarkoitus oli kuvata aamuhämärä-kuvia sekä valojen lähellä hyönteisiä kyttääviä gekkoja. Viimeksimainitut menivät sitten käsivaralla.

Gekkoja
Gekot saalistamassa yöhyönteisiä.

Soitin
Siirtonopeus soittimessa ei ollut kovin kummoinen, 2GB muistikortin siirto kesti käytännössä yli 30min, joten soittimen laturi tuli hyvään tarpeeseen. Muutenkin tuli kiiteltyä itseään että teki ennen lähtöä valmiiksi alihakemistot jonne sai siirrettyä kuvat päiväkohtaisesti.

Rannalla lekotteleva niilinkrokotiili
Baringo-järven rannalla lekotteleva krokotiili, taustalla on hotellin nurmikko

Olosuhteet
Kuten jo mainittiin niin jokaisessa yöpymispaikassa oli sähköä saatavilla. Sekä Keniassa että Tansaniassa käytetään 'normi'- eli 210-240V, mutta pistoke on rakenteeltaan erilainen. Tätävarten oli mukana adapteri sekä europistokejakorasia. Suurin osa kuvauksista tehtiin ajoneuvoista, joko veneestä tai sitten safariautosta jossa oli nostettava katto. Tämä toisaalta oli koska haluttiin suojata ympäristö ihmisten vaikutuksesta, ja toistaalta pyrittiin turvaamaan ihmisiä vaaroilta (eräs ryhmäläinen onnistui melkein kävelemään yli kaksimetrisen krokotiilin päälle Baringossa). Nämä rajoitukset eivät käytännössä haitanneet kuvaamista ja usein olimme hyvinkin lähellä eläimiä.

Innokkaita kuvaajia
Kuvaaja kuvattuna

Copyright (c) Paul-Erik Törrönen unless explicitly mentioned otherwise

Masseter koirakoulu

Vempain Publishing System